La majoria de pacients creu que amb la lumbàlgia és millor estar inactiu però l’estudi explica que és millor prevenir i millorar mantenint-se actiu.
anunci.info Barcelona 3cat24.cat Un estudi de l’Institut d’Investigació en Atenció Primària ha demostrat l’efectivitat d’una teràpia educativa per combatre la lumbàlgia, que barreja l’exercici físic i la intervenció psicològica. Els resultats de l’anàlisi permeten comprovar que el tractament ha millorat la mobilitat i ha reduït la percepció del dolor dels pacients. En la investigació també han participat la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària i la Universitat Autònoma de Barcelona.
La discapacitat dels pacients ha passat dels 9,8 punts sobre 10 a 6,4 després dels exercicis, i la intensitat del dolor s’ha reduït dels 5,9 punts als 4,2. A més, les pràctiques també han permès millorat l’estat d’ànim d’aquells qui ho han portat a terme, i s’ha reduït el percentatge de persones deprimides i amb ansietat, del 69% al 45% i del 62% al 39%, respectivament. L’objectiu del tractament és reduir el dolor i la discapacitat, així com evitar que la lumbàlgia es torni crònica.
En l’estudi han participat 500 persones d’entre 18 i 65 anys amb lumbàlgia subaguda inespecífica, és a dir, un dolor d’esquena amb una durada d’entre dues i dotze setmanes que aparentment no té una causa concreta. Les persones que han participat a l’estudi han pogut parlar amb un metge, un psicòleg i un fisioterapeuta que els han resolt dubtes i els han donat consells sobre com afrontar el dolor o corregir les postures habituals en el dia a dia.
La majoria de pacients creu que amb la lumbàlgia és millor estar inactiu però l’estudi explica que és millor prevenir i millorar mantenint-se actiu. El dolor afecta sobretot dones d’uns 45 anys de mitjana i és una de les principals causes d’absentisme laboral que comporta baixes de fins a 20 dies. La lumbàlgia suposa per al sistema sanitari un cost de 1.200 euros per pacient i any.