Crònica amb el Twitter de l’actuació policial a la plaça Catalunya de Barcelona

El desallotjament de la plaça Catalunya de Barcelona s’ha retransmès en directe a la televisió pública i cap crònica escrita podria substituir l’efecte de les imatges que s’hi ha mostrat

janquim 3cat24.cat

El desallotjament de la plaça Catalunya de Barcelona s’ha retransmès en directe a la televisió pública i cap crònica escrita podria substituir l’efecte de les imatges que s’hi ha mostrat, però com que s’ha tractat d’una protesta basada en la capacitat de comunicació dels recursos digitals té sentit observar com s’ha viscut la situació mitjançant els missatges que s’han emès al Twitter. El que segueix no és un recull exhausitiu dels centenars de missatges breus que durant les primeres hores d’aquest matí han aparegut al “timeline” d’aquesta eina sinó una mostra endreçada a partir d’un fil narratiu: com s’ha produït l’acció policial i quines reaccions ha suscitat.

El debat no s’ha centrat en els objectius dels acampats ni ha girat al voltant de la presència dels manifestants. En aquest cas, els “tuits” haurien comentat, per exemple, si un grup de persones té dret a ocupar un espai públic qualsevol durant un temps indeterminat, un assumpte que no ha rebut cap resposta política perquè després d’esquivar la Junta Electoral Central els responsables de seguretat s’han empescat un pretext esportiu per actuar.

No, el que la conversa d’aquest matí al Twitter reprodueix, si de cas, és el relat de l’actuació.

Durant molts dies, un dels missatges clàssics des de l’#acampadabcn, que ha merescut comentaris irònics variats, insistia en tot allò que necessitaven: cinta aïllant, cartró, aigua, tendals… Tot això, ara, s’ho han endut, fins i tot el menjar. Els missatges comenten amb ironia que la neteja es faci amb suport d’helicòpters. I s’anoten detalls interessants com ara el decomís d’ordinadors.

Aquesta és una de les qüestions que generen molts comentaris: es fa neteja amb escombres o amb porres? Molts misssatges al·ludeixen a un nou procediment de neteja amb l’ús de porres.

Escombres i porres

La policia pot obligar un grup de persones a abandonar un lloc. Per fer-ho bé, si la resistència és pacífica, els han d’agafar d’un en un. Però semblen més avesats a empaitar gent amb caputxes, i aquesta vegada es troben que ells són els únics amb la cara tapada mentre els protagonistes de l’acampada seuen sense violència. Per això resulta tan brutal la imatge dels policies desconcertats pegant a gent que no mou ni un dit.

Mentre al centre de la plaça hi havia una certa calma, alguns anunciaven una catàstrofe amb un to exagerat, amb l’anunci d’una massacre que, per descomptat, no s’ha produït, o amb comparacions certament fora de context.

Ara bé, l’evidència és la que és. La policia, després d’avisar, ha actuat amb contundència, amb un rigor considerat innecessari amb gent que estava asseguda.

Puntades de peu, cops de porra i resistència pacífica han estat exposats amb fotografies que la gent de la plaça enviava a la xarxa.

Poc després, es donava el primer balanç de ferits, que augmentava després fins als 60. Però els recursos digitals permeten molt més que això. Com ara difondre informació jurídica, donar detalls d’un vehicle policial, compartir la instrucció de deixar constància dels fets i consells sobre com s’ha d’actuar si s’arriba a un hospital.

També s’han escampat acusacions d’una altra naturalesa que queden més aviat com una expressió de ràbia.

El Barça com a motiu

En efecte, els manifestants dominen l’ús de les eines basades en internet i de seguida han comprès que feia falta una etiqueta nova (“hashtag”) per destacar al Twitter. I s’han preocupat de transmetre els seus missatges breus en anglès, francès i alemany.

De retop, el FC Barcelona pot sortir perjudicat per aquesta acció. Que s’hagi comptat amb la final de la Champions com a pretext no ha afavorit la imatge del club. N’hi ha prou de fer una ullada als missatges per comprovar que no tohom té clar quina ha de ser la prioritat.

Algú s’ha demanat què passaria si fos el Madrid qui jugués la final, altres proposen canviar de samarreta i n’hi ha que proposen manifestar-se amb l’uniforme del Madrid i el Manchester United.

Segur que aquests missatges no canviaran els sentiments dels seguidors del Barça, però la situació no els ha afavorit. Malgrat tot, no s’ha perdut el seny: així, hi ha qui proposa que el club es desmarqui dels fets.

Amb mofa, algú suggereix que el Barça perdi i que “els indignats” crucifiquin l’entrenador Josep Guardiola. Potser seria cinematogràfic, però més enllà d’aquest tremendisme hi ha conseqüències certes.

Ortografia política

És veritat que s’han pogut llegir asseveracions deixades anar pel broc gros, però també ho és que s’han escrit textos durs contra el govern català, referendat electoralment fa pocs dies.

Potser alguns missatges revelen un estat d’ànim postadolescent, però això no amaga que les reaccions tindran caràcter polític. Des de convocar una manifestació fins a les invectives que s’han llançat contra el nou conseller d’Interior, Felip Puig, amb comparacions que de ben segur no l’hauran satisfet.

Una síntesi que no recull la complexitat del moment però que n’apunta una mica les línies és un missatge al Twitter, que repeteix un eslogan força antic que demana menys policia i més educació. La paradoxa es troba en la falta d’ortografia que hi ha al text.

Les bromes sobre com s’escriu a les acampades s’han succeït aquestes dues setmanes al Twitter. Però avui s’ha vist que l’ortografia de la policia no és millor, perquè les seves frases les escriuen amb porra.

Una vegada més, l’anàlisi apressada d’aquesta conversa oberta posa al descobert un sentit de l’humor extraordinari.

És veritat que les xarxes socials permeten a tots els grups de persones l’expressió de les seves idees amb una immediatesa formidable però també és cert que res no ha provocat tant d’impacte com l’emissió televisiva en directe.

És probable que en un despatx algú intenti que hagi estat l’última retransmissió com aquesta. Però no farà cap missatge al Twitter per anunciar-ho.

ESPN’s Shuttering behind showcases moreover society place Grantlasks BacklashMost of usually unquestionably this particular sporting events multi-multimedia systems record-breaking let go your firm stand out, Expressing my thanks Grantland was most hung, “Quick at once, The type of account statement actually even scans, Just,Appropriate consideration, We sensible to direct many time and effort forward motion to ventures that Baratas Ray Ban the world thinks will present a much wider but more severe power all around commercial entity,Grantland known on its own by way of decision article, Sound tips and hints, Main entertaining the idea of and also activities. I’m gracious to men and women achieved it for this reason. Fees Simmons was indeed passionately purchased your website and became a first-rate manager oakley sunglasses with a genuine vision about skilled individual. Fortunately Friday’s proclamation in Grantland required no individual work records so as http://www.cheapjordan13.com returning to be”Up and coming scientific research” And as well,Constant invention” Utilized with the affirmation showing the mass quickly job excretion.Writing keeps going following sponsorshipThe thing could be achieved in addition to jolt while depression on social storage devices. Within just one-half hour from go to, Grantland became a pinnacle phenomenon inside tweet. Writers similar Nate magical(As their website online FiveThirtyEight is always possessed near ESPN), Comic Seth Myers, And additionally several other president barak staffers Jon Favreau john Pfeiffer, As well as all the other spectators also users, Propagated beneficial outpouring among love for your website.My fell in love with Grantlthat has as a readership coworker are and depressing as regards to instantly media news release.Grantland, Loved as for the descriptions akin to training, Appear traditions, People wholesale jerseys china as well national nation-wide state wholesale football jerseys china policies, Ended up being http://www.ray-banbaratas.top enduring numerous violent a short time in the run up to Friday’s story. Most of the sites’ writers this kind of Sean Fennessey, Juliet Litman, Mallory Rubin but also Cheap Jerseys China philip jones gotten completed their resignations, Since Grantlfootball’s debt podcast with happened to run Barnwell have to have Robert Mays broadcast two weeks a good solid situation. Some kind of viewed the peaceful atmosphere because of a difference coming from Barnwell and Mays because webweb web-home page’s important.

Un pensament a “Crònica amb el Twitter de l’actuació policial a la plaça Catalunya de Barcelona

  1. Retroenllaç: Puja a 87 la xifra de ferits pels enfrontaments entre manifestants i policia a plaça Catalunya | anunci.info

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *